tiramisu la pahar

tiramisu este dulcele festiv care chiar nu necesita cine stie ce aptitudini in ale gatitului, insa o reteta buna face cu adevarat diferenta! Reteta de astazi este din seria celor pe care le salvezi si le tii aproape ;)


Sirop: 

1/2 cup (125 g) zahar
1 1/2 cups (375 ml) espresso 
1/3 cup (80 ml) apa cu rom sau lichior de cafea

Pentru umplutura:

1/3 cup (90 g) zahar
6 galbenusuri de ou ( oua mari)
1/2 cup (125 ml) smantana dulce pentru frisca
1 1/2 cup (375 g) branza mascarpone
1 lingurita extract de vanilie pur

+ 45 ladyfingers (piscoturi)
cacao neagra de cea mai buna calitate
Cantitati pentru ~ 10 pahare

Fierbem apa cu zahar pana ce se dizolva complet, pe foc mic spre mediu! Cand zaharul este dizolvat oprim focul si adaugam cafeaua! Le lasam la racit pana ce pregatim crema cu mascarpone!

Crema trebuie facuta la bain marie (pentru mine e singura varianta safe pentru ca nu suport ideea de galbenus crud, desi am vazut ca multi le folosesc asa! Nu recomand, mai ales ca daca nu e consumat imediat se vor altera si efectele nu vor fi tocmai placute) Deci mergem pe varianta sigura, da? baie de aburi = o oala cu apa in fierbere (pe foc) peste care adaugam castronul in care vom face crema! hai ca stiti despre ce vorbesc ;)

Amestecam frumusel zaharul cu galbenusurile pana ce se dizolva iar amestecul este unul cremos, galben pal (aproximativ 2 minute) dupa care adaugam vasul peste oala cu apa (bain marie) si continuam sa mixam cu un mixer de mana sau chiar cu telul (aproximativ 5 min) pana ce isi dubleaza volumul! lasam la o parte sa se raceasca amestecand din cand in cand! 

Intre timp transformam minunata smantana in frisca pufoasa si cremoasa, adaugam mascarpone si vanilia! Poti folosi in continuare mixerul, insa cu viteza mica! Cand s-au omogenizat putem incepe sa adaugam crema de galbenusuri insa, de data aceasta, cu o spatula de silicon, fara a exagera cu amestecatul! 

Acum incepe partea distractiva: montatul! In pahare, cescute sau in tava, cum iti e mai usor! 
fiecare piscot este tavalit cu drag in siropul de cafea si deja stiti povestea :) un strat de piscoturi imbatate, un strat de crema pufoasa si tot asa pan' ce terminam! Ultimul strat e de preferat sa fie cu crema! Se tine la rece (frigider) minim 6 ore! Inainte de servire pudram cu cea mai buna cacao neagra de care dispunem si ne bucuram impreuna cu cei dragi de cel mai bun desert cremos si pufos! 

Asa-i ca nu e greu de facut? 

Love you,
Emily

Categories: , ,
Print Friendly and PDF

One Response so far.

  1. Delights says:

    N-am incercat tiramisu la pahar pana acum:)

Leave a Reply


Nota: comentariile anonime, rautacioase si agresive vor fi intotdeauna moderate, dar nu intotdeauna vor fi si publicate ;)