Stollen cake - cozonac german cu fructe confiate


Vine iarna  si odata cu ea vin si colindele, prajiturile aromate, cozonacii pufosi, fructele confiate, ciocolata calda servita langa geamul inghetat, oamenii de zapada si bradutul de Craciun, luminitele, cadourile ... Oh, frumos anotimp! Tocmai pentru a ne pregati :) vin cu acest super delicios cozonac german! Il adaug pe lista cu deserturi de iarna fix langa gingerbread cookies!

Stollen cake este una dintre cele mai cunoscute prajituri care se pregatesc de Craciun, desi este o prajitura nemteasca! Pe scurt este vorba de un cozonac cu fructe confiate! Pe larg :) este vorba de cel mai aromat cozonacel ever, plin de savoare si aroma, cu atingeri delicate de lamaie si migdale si cu savoarea si dulceata fructelor confiate, de la merisoare, caise si stafide pana la prunele brumarii!


reteta pt 5 buc mititele sau 1 buc mare de ~30x10 cm
550 g faina de patiserie, 150 ml lapte cald, 10 gr dojdie uscata, 60 gr zahar, 2 oua, 110 gr unt moale (la temperatura camerei),  3 cup fructe confiate, taiate bucatele, 1/2 cup migdale tocate (sau nuca), 1/2 lingurita scortisoara, extract pur de vanilie si 2 linguri de coaja rasa de lamaie (aveti grija sa fie bio sau sa o curatati foarte bine inainte) In plus, avem nevoie de: 100 gr zahar pudra si 40 gr unt topit

Eu am framantat aluatul la masina de paine, insa merge foarte usor si la mana, exact ca la cozonac :)
Dupa ce s-a amestecat si omogenizat aluatul l-am scos frumusel si am adagat condimentele si fructele confiate framantand inca putin astfel incat sa se incorporeze foarte bine! Aluatul astfel pregatit a fost depozitat intr-un vas inalt, cu capac si lasat peste noapte la frigider! Nu trebuie sa-si dubleze volumul, asa cum bine ne spune si Diana ale carei indicatii le-am urmat intocmai! Ia priviti ce frumos explica cum trebuie data forma! Multumesc draga mea! A fost super delicios!
Eu am impartit aluatul in 5 parti egale pe care le-am modelat intocmai si le-am copt in cuptorul preincalzit, la 180grade C pentru 35 minute (sau pana trec testul scobitorii)! Dupa ce s-au copt, cat sunt inca fierbinti se ung cu unt topit si se ingroapa in zahar :) (se pudreaza zahar deasupra pana nu se mai vede cozonacelul) Dupa cateva minute repetam pudrarea si gata! Va spun sincer, sincer ca e cel mai bun cozonac german pe care l-am mancat pana acum!

Va imbratisez cu mare drag si va doresc sa aveti o saptamana minunata!
Love you,
Emily

Categories: ,
Print Friendly and PDF

21 Responses so far.

  1. Unknown says:

    Am venit prima!!! Sper ca primesc o felie langa cana mea de lapte :P Pupici Emily, arata grozav de bine!

  2. Anonim says:

    Fara doar si poate acest cozonac va fi incercat cat de curand!
    O saptamana frumoasa si tie, pupici! <3

  3. coco says:

    e minunat , am facut si eu odata si am stropit felii cu coniac !

  4. Flori says:

    Un cozonacel grozav! :)

  5. Anonim says:

    Ce frumos ti-a iesit !!! <3
    PS.Zilele astea ma apuc si eu de copt , dar nu spun de ce !! ;)

  6. grasu64 says:

    Invitatie de participare la: Concurs pentru bloggeri culinari "FISSLER BY KIKA - EXCELENTA IN BUCATARIE"
    http://www.gatestesanatos.ro/Concursuri/

  7. Mariuca says:

    Emily, in ce ordine ai pus ingredientele in masina de paine? sau nu conteaza?
    As vrea si eu sa il fac, dar sunt total netalentata la framantat aluaturi :)
    Multumesc,
    Maria

  8. Emily says:

    multumesc frumos! E preferatul meu :)

    Mariuca, intotdeauna pun ingredientele lichide si apoi cele solide (ultimul ingredient pus este intotdeauna drojdia) :* Te astept cu vesti!

  9. Am citit despre acest chec, sper sa ajung sa il pregãtesc...deja mi-am strâns la fructe uscate:)

  10. Mariuca says:

    Inca o intrebare: ai lasat aluatul in masina tot programul "Dough" (inclusiv faza de crestere) sau l-ai scos dupa ce a terminat de framantat? Multumesc.

  11. Adina says:

    Superba prezentarea si multumesc ca mi-ai reamintit sa-l incerc si eu!

  12. Emily says:

    @Ramona, :) superr! te astept cu vesti! :*

    @Mariuca, doar am framantat aluatul, nu l-am lasat deloc sa dospeasca in masina de framantat! A fost pus in frigider pentru dospit! :* te astept cu vesti!

    @Cornel, multumeeeeeesc :) Hai te pup!

  13. Mmmm parca ii simt gustul..Uite ca se apropie si sarbatorile cu pasi repezi...

  14. Emily says:

    Rocsy, scumpa mea, asa e! iata ca deja intram in decembrie ;)
    Cat despre miros ... am fost fermecati de aromele imbietoare cat l-am avut pe masa! :*

  15. Gusulita says:

    Si mai bun va fi daca il lasi pana la Craciun sa se odihneasca intr-o cutie de metal sau in alufolie, astfel isi va desfasura toata savoarea....

  16. Emily says:

    musai trebuie sa-l repet ;)
    te imbratisez!

  17. Dia says:

    Trebuie facut!!! neaparat.....si probabil maine!!! arata minunat!!! te puuup:*

  18. Emily says:

    Draga mea, e super delicios! Noi l-am refacut de vreo 3 ori pana acum :))
    Te imbratisez si te astept cu vesti! Pup si eu

  19. Unknown says:

    L-am făcut și eu, am respectat intocmai ingredientele, iar aluatul mi-a iesit prea tare. La final a ieșit foarte bun, doar ca data viitoare nu o sa mai folosesc robotul. multumesc din nou pentru reteta. Sărbători fericite si multe imbatisari!!!

  20. Emily says:

    Draga Ioana, eu il ador! Aluatul asa trebuie sa fie, mai vascos nitel decat la cozonacul clasic! Sarbatori fericite, cu multe zambete si dorinte implinite! Te pup si-ti multumesc!

Leave a Reply


Nota: comentariile anonime, rautacioase si agresive vor fi intotdeauna moderate, dar nu intotdeauna vor fi si publicate ;)